Kochamy polską jesień, głównie za jej kolory i sezonowe dary natury. Dynia kojarzy się większości z dzieciństwem i niepowtarzalnym smakiem słodkiej, zacierkowej mleczno-dyniowej zupy. Łapcie przepis!
Do przygotowania mleczno-dyniowej z zacierkami potrzebować będziemy:
500 g dyni
100 ml wody
800 ml mleka
ZACIERKA (kluseczki):
100 g mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli.
Do smaku: syrop klonowy, cukier waniliowy, cynamon.
PRZYGOTOWANIE: dynię obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Można ją rozgnieść widelcem lub tłuczkiem, a można też zblendować. Do rozdrobnionej dyni dodajemy mleko i ponownie zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy zacierkę: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy jajko. Składniki łączymy ze sobą dokładnie, a następnie dwoma palcami (kciukiem i wskazującym) rozcieramy powstałe ciasto, aby powstały drobne kluseczki. Do gotującej się zupy dodajemy stopniowo zacierki, stale mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę cukru waniliowego i gotowe! Taka mleczno-dyniowa zupa z zacierkami w sam raz nadaje się na śniadanie, obiad i kolację.
Smacznego!
…
Beszamel – król sosów
Jeden z pięciu sauces fondamentales, czyli sosów matek, wyróżnionych przez mistrza Auguste’a Escoffiera. Jak przygotować idealnie gładki, aksamitny i wyrazisty w smaku sos beszamelowy?
Składniki (na 600 ml sosu):
👉 50 g masła
👉 50 g mąki pszennej
👉 600 ml mleka 3,2%
👉 spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
👉 sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na małym ogniu, w rondelku, rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka – ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel ponownie na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Sos beszamelowy to doskonały dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu czy dania mięsnęgo. Smacznego!