Jesienią pierwsze skrzypce w kuchni gra dynia!

Kochamy polską jesień, głównie za jej kolory i sezonowe dary natury. Dynia kojarzy się większości z dzieciństwem i niepowtarzalnym smakiem słodkiej, zacierkowej mleczno-dyniowej zupy. Łapcie przepis!

Do przygotowania mleczno-dyniowej z zacierkami potrzebować będziemy:

500 g dyni

100 ml wody

800 ml mleka

ZACIERKA (kluseczki):

100 g mąki pszennej

1 duże jajko

szczypta soli.

Do smaku: syrop klonowy, cukier waniliowy, cynamon.

PRZYGOTOWANIE: dynię obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Można ją rozgnieść widelcem lub tłuczkiem, a można też zblendować. Do rozdrobnionej dyni dodajemy mleko i ponownie zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy zacierkę: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy jajko. Składniki łączymy ze sobą dokładnie, a następnie dwoma palcami (kciukiem i wskazującym) rozcieramy powstałe ciasto, aby powstały drobne kluseczki. Do gotującej się zupy dodajemy stopniowo zacierki, stale mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę cukru waniliowego i gotowe! Taka mleczno-dyniowa zupa z zacierkami w sam raz nadaje się na śniadanie, obiad i kolację.

Smacznego!

Beszamel – król sosów

Jeden z pięciu sauces fondamentales, czyli sosów matek, wyróżnionych przez mistrza Auguste’a Escoffiera. Jak przygotować idealnie gładki, aksamitny i wyrazisty w smaku sos beszamelowy?

Składniki (na 600 ml sosu):

👉 50 g masła

👉 50 g mąki pszennej

👉 600 ml mleka 3,2%

👉 spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

👉 sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu, w rondelku, rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i, stale mieszając, podgrzewamy, aż utworzy się blada zasmażka – ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem (ciągle mieszając, by nie powstały grudki) wlewamy zimne mleko. Stawiamy rondel ponownie na małym ogniu i podgrzewamy 10-12 minut, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.

Sos beszamelowy to doskonały dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu czy dania mięsnęgo. Smacznego!