„Straszne” kanapki oraz Golden Milk, czyli złote mleko

„Straszne” kanapki

Jak zachęcić dzieci do zjedzenia czegoś zdrowego? Nasz pomysł to przygotowanie prostych potraw w trochę inny, ciekawy sposób. Jedzenie nie musi być nudne!

Składniki:

chleb tostowy

40 dag twarożku kanapkowego

3 ząbki czosnku

mały słoiczek czerwonego pesto

słoik czarnych oliwek

natka pietruszki

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Twaróg wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Z kromek chleba tostowego za pomocą noża usuń skórki. Posmaruj kromki chleba tak, żeby po złożeniu powstały kolejno warstwy chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg. Kanapki przekrój na pół tak, żeby powstały dwa podłużne prostokąty.

Oliwki przekrój na pół – będą to korpusy pająków. Kilka połówek pokrój w cienkie paski, to będą nóżki. Oczka namaluj pesto przy pomocy wykałaczki. Wierzch kanapki ozdób natką pietruszki. Gotowe!

Golden Milk, czyli złote mleko

Złote mleko to napój o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, a jego receptura wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Swoje lecznicze działanie zawdzięcza dzięki kurkumie, która pomaga walczyć z kaszlem, gorączką, przeziębieniem, biegunką i niestrawnością, bólem gardła i żołądka oraz pomaga wyciszyć i uspokoić organizm. Aby zwiększyć właściwości rozgrzewające, do mikstury warto dodać także imbir.

Do przygotowania #GoldenMilk w wersji bogatszej będziemy potrzebować:

• 1 szklanka mleka

• ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy

• 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego kłącza)

• 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

• 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

• 4 goździki

• 1 łyżeczka miodu lub innej substancji słodzącej

• szczypta pieprzu (zwiększa przyswajalność kurkumy)

Ilość i rodzaj przypraw można oczywiście dowolnie zmieniać, aby uzyskać mniej lub bardziej intensywny i pikantny smak.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy pastę z kurkumy. W tym celu kurkumę łączymy z wodą i podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu, przez ok. 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, ale nie doprowadzamy jej do zagotowania.

Następnie w drugim rondlu łączymy ze sobą mleko z ulubionymi przyprawami, dodajemy przygotowaną pastę z kurkumy i całość podgrzewamy przez 15-20 min, nie doprowadzając do zagotowania. Pamiętajcie, że miód dodajemy po lekkim ostygnięciu napoju – wówczas nie straci on swoich zdrowotnych właściwości.

Takie złote mleko warto przyrządzać – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.