To nie koniec mlecznych ciekawostek

Czy mleko UHT ma właściwości odżywcze?

UHT (ang. Ultra High Temperature) jest procesem cieplnym, któremu poddawane jest mleko i który zapewnia mu długą trwałość i przydatność do spożycia. Polega on na gwałtownym podgrzaniu mleka do temperatury 135-150 stopni Celsjusza przez ok. 2-5 sekund, po czym ochładza się je do temperatury 20 stopni Celsjusza. Ma to na celu zniszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników.

Proces UHT powoduje co prawda straty witamin B12, B1 i C oraz folianów i tiaminy, jednak pomimo ogrzewania mleka w wysokiej temperaturze, zawartość wartościowego białka, laktozy, tłuszczu i części witamin (witaminy B2, A, D) zmienia się nieznacznie. Wszystko dlatego, że mleko ogrzewane jest przez bardzo krótki czas – czas wystarczający do zniszczenia mikroorganizmów, ale niewystarczający do zniszczenia większości składników odżywczych.

Savoir vivre na talerzu…a raczej desce

Deska serów to bardzo popularna przekąska, serwowana podczas spotkań towarzyskich. Wiedzieliście, że rozmieszczenie serów i ich kompozycja ma znaczenie nie tylko z uwagi na estetykę, ale i kwestie smakowe? Obowiązuje tu specjalna etykieta. Oto kilka cennych wskazówek:

  • Sery układamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara;
  • zaczynamy od lekkich, a kończymy na bardziej wyrazistych, ciężkich i ostrych;
  • do stworzenia kompozycji najlepiej użyć 3-5 różnych gatunków;
  • aby sery nie wyschły, kroimy je bezpośrednio przed podaniem;
  • serwowane sery dobrze jest wyjąć z lodówki na ok. 45-60 minut przed spożyciem – te, które są w temperaturze pokojowej, smakują lepiej;
  • sery podajemy zwykle w towarzystwie winogron i orzechów. 

Dlaczego mleko kipi?

Wykipiało Ci kiedyś mleko? To wszystko wina kożucha!

Większość białek, zawartych w mleku, ulega ścięciu już w temperaturze 65 stopni Celsjusza. Białka te otaczają drobinki tłuszczu, a ponieważ tłuszcz jest lekki, wypływa on na wierzch, tworząc tzw. kożuch na mleku. Co ciekawe, to właśnie on jest winien uciekaniu mleka z garnka podczas jego zagotowywania. Na powierzchni mleka tworzy się wówczas nieprzepuszczalna dla pary wodnej warstwa, nie ma ona którędy ulatywać, w konsekwencji czego pod kożuchem wzrasta ciśnienie. Widać wtedy, że w niektórych miejscach unosi się on i napina. W końcu pęka, a szybki spadek ciśnienia powoduje, że spienione mleko ucieka z garnka.

A my musimy wyczyścić kuchenkę…

Nie toleruję laktozy. Czy mogę jeść nabiał?

Osoby z objawami nietolerancji laktozy nie muszą rezygnować ze spożywania przetworów mlecznych. Zwykle wystarczy jedynie zamiana mleka na fermentowane produkty mleczne, takie jak: jogurty, kefiry, maślanki czy mleko ukwaszone (zsiadłe).

Dzięki obecności korzystnych bakterii i ich enzymów napoje fermentowane są znacznie lepiej tolerowane i rzadziej powodują problemy ze strony przewodu pokarmowego. Paradoksalnie, ryzyko niekorzystnych objawów po spożyciu produktów mlecznych, można zminimalizować poprzez częstsze ich spożywanie, ale w małych porcjach. Można włączyć do diety także sery żółte i pleśniowe, które niemal wcale nie zawierają laktozy – są więc wskazane w diecie osób jej nietolerujących.

Jak oni to jedzą?

Coraz częściej i odważniej zdarza nam się miksować przeróżne, z pozoru niepasujące do siebie, smaki. Jeszcze nie tak dawno temu pomysł czekolady z chilli czy solą morską wydawał się co najmniej dziwny. Produkty mleczne są także chętnie wykorzystywane w eksperymentach smakowych!

W USA niezwykle popularny jest mleczny shake, w którym macza się… frytki! Francuzi z kolei upodobali sobie łączenie czekolady z różnymi rodzajami sera. Są firmy, które produkują sery z czekoladą, lub czekolady z różnymi gatunkami serów. Najbardziej popularne są kombinacje serów pleśniowych z gorzką czekoladą.

Bardzo popularną polską kombinacją jest połączenie miodu z żółtym serem lub twarożku z konfiturą. Wiele osób traktuje miękkie, słodkie gatunki serów oblane miodem jako deser!

Ciepłe mleko na spokojny sen?

Ciepłe mleko to sposób naszych Babć na spokojny sen. Jak to działa? Wypicie przed snem kubka gorącego mleka powoduje:

  1. rozgrzanie – kiedy jest nam cieplej, robimy się senni,
  2. uczucie sytości –  trawiąc białko zawarte w mleku, organizm zwalnia obroty, uwalniając melatoninę i serotoninę, które pomagają się zrelaksować i przygotować organizm do snu.

I to właśnie rozwiązanie zagadki o działaniu ciepłego mleka w środku nocy. Najważniejsze, że działa!