Tosty francuskie z masłem orzechowym

Śniadanie, jako najważniejszy posiłek dnia, powinno dostarczyć energii na cały dzień. Słodki początek dnia to coś, co kochają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Zamiast zwykłej grzanki z dżemem, polecamy pyszne tosty francuskie z dodatkiem masła orzechowego. Palce lizać!

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżeczki masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżki masła
  • jogurt naturalny
  • garść jagód lub innych owoców leśnych

Przygotowanie:

Każdą kromkę chleba posmaruj masłem orzechowym. Banan pokrój w plastry i ułóż na dwóch kromkach, a następnie przykryj je pozostałymi dwiema. W misce lub głębokim talerzu roztrzep jajko i dodaj do niego mleko. Na patelni rozpuść masło. W tym czasie zanurz tosty w mleku z jajkiem i smaż na patelni do zarumienienia. Jagody rozgnieć widelcem, możesz dodać do nich odrobinę trzcinowego cukru, a następnie wymieszaj je z jogurtem naturalnym. Ciepłe tosty wyłóż na talerzu i polej przygotowanym jagodowym sosem.

Smacznego! 😊